dimarts, 22 de novembre del 2016

Vampira: un personatge de culte

MAILA NURMI (Maila Elizabeth Syrjäniemi. 
Finlàndia, 1922-Los Angeles, Califòrnia, 2008)


El nom de Maila Nurmi està associat al de Vampira, el personatge de la televisió nord-americana dels 50 que tanta popularitat li va donar a aquesta actriu. Maila va ser la protagonista d'una sèrie de programes on presentava pel·lícules de terror disfressada de vampiressa sinistra. Una disfressa que, juntament amb l'atrezzo que anava en consonància amb ella, s'inspirava en una figura de còmic que més endavant es va convertir en Morticia Addams. 

Vampira amb l'atrezzo macabre que solia envoltar-la

Maila va començar la seva carrera fent de model per a Man Ray i per al dibuixant de pin-ups Alberto Vargas, tot i que la seva aspiració era ser actriu de cinema. No obstant això, va aparèixer en poques pel·lícules i els seus personatges eren secundaris. Usualment, ni tan sols li donaven una sola línia de diàleg perquè la seva presència tètrica, sempre amb un component sexy, ja es considerava suficient. L’expressió facial i els gestos artificiosos de la Nurmi, en la millor tradició dels actors del cinema mut, bastaven per omplir la pantalla. Com deia la Norma Desmond de Sunset Boulevard (Billy Wilder, 1959): nosaltres no necessitàvem diàlegs, teníem rostres.
  
La teatralitat de Vampira a Plan 9 From Outer Space (Ed Wood Jr., 1959)
 
Maila Nurmi a l'estil pin-up. Una imatge poc freqüent


Els fans recorden, sobretot, la seva presència fantasmagòrica a Plan 9 from the Outer Space (1959), una cinta de culte absolutament inclassificable dirigida per Ed Wood Jr. Wood, qualificat com el pitjor director de cinema de la història, era un personatge curiós i polifacètic a qui Tim Burton va homenatjar l'any 1994 a la pel·lícula Ed Wood, on recreava el rodatge de Plan 9... tot destacant-ne la improvisació, els minsos recursos econòmics i el friquisme que surava per tot arreu. Com no podia ser d'altra manera, Vampira/Maila Nurmi era una més de la colla d'éssers entranyablement decadents que poblaven el singular univers de Wood, del que també formaven part, entre altres, el lluitador de lluita lliure Tor Johnson i un Béla Lugosi en plena senectut. 
 
El pitjor director de la història i la seva troupe. Fotograma d'Ed Wood (Tim Burton, 1994)

Com detectar un vampir: crònica signada per Baron von Monster
 
Lisa Marie, l'actriu que interpretava Vampira a Ed Wood i que en aquell moment era la parella de Burton i la seva musa, va brodar un personatge que semblava fet a la seva mida. Tant l'una com l'altra tenien un físic exuberant (de fet, Lisa Marie també havia fet de model; en el seu cas, per a Calvin Klein), així com quelcom de peculiar que diferenciava les seves imatges públiques de les d'altres actrius més, diguem-ne, convencionals. No oblidem que Maila era allò que  anomenen "una avançada al seu temps", ja que, a banda de ser una de les pioneres del que en podríem dir cultura pop/branca sinistra (que, per cert, tant va imitar Cassandra Peterson en el paper d'Elvira), en plena dècada dels cinquanta ja lluïa una estètica proto-punk amb el cabell rapat i maquillatge i bijuteria ad hoc. Un autèntic personatge de culte que les noves generacions van descobrint mentre comproven que, efectivament, gairebé tot està inventat.


Una Maila Nurmi proto-punk
L'actriu Lisa Marie caracteritzada de Vampira





13 comentaris:

  1. Una extraordinària creació on no saps mai on acaba l'actor i comença el personatge o a l'inrevés, qui vampiritza a qui.

    El cinema de terror, tendència pulp, sempre ha estat una molt bona iniciació a l'erotisme i al sexe, qui més qui menys té un vestit de vampir amagat a l'armari per si un dia es troba casualment, o no, a una Maila Nurmi passejant pels carrers una nit com avui, fosca i plujosa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exactament això és el que els va passar a Béla Lugosi, que va acabar creient que era el comte Dràcula, i a Johnny Weissmuller, totalment identificat amb el personatge de Tarzan (o potser a l'inrevés, és clar, que mai no se sap on comença l'actor i on acaba la criatura).

      El terror, que en el fons és la fascinació per la mort, va molt lligat a l'erotisme. De fet, sexe i mort són les dues pulsions que mouen la humanitat.

      Tampoc no em faria res, en una nit fosca i plujosa com la d'avui, trobar-me en qualsevol carreró un vampir amb la capa negra i els ullals ben afilats.

      Elimina
  2. És curiós que el pitjor director de la història del cine inspirés la millor pel.lícula de Burton. Per cert que Maila va tenir una relació llarga amb James Dean, hi ha una foto de totd dos en una festa de Halloween, Dean disfrassat de Frankenstein.
    Maila, ja molt grandeta, va denunciar a Vampira per plagi; crec que van donar la raó a la primera.
    Salut!
    Borgo.

    ResponElimina
  3. Perdó, en lloc de "Vampira" volia dir "Elvira", el personatge de l´actriu Cassandra Peterson.
    Salut!
    Borgo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que Burton va estar molt inspirat. Per mi, "Ed Wood" és la seva millor pel·lícula, amb això t'ho dic tot. També és cert que el personatge donava molt de sí i era un tipus prou interessant.
      De la relació de Maila amb James Dean vaig llegir alguna cosa en un article que deia que ella l'assetjava i que van acabar molt malament. El problema és que li atribuïen l'anècdota a Kenneth Anger, però vaig consultar el "Hollywood Babilònia", i als capítols on esmentava J. Dean, en cap moment es referia a Maila Nurmi. La història de la denúncia contra Elvira sí que la coneixia.
      Salut!

      Elimina
  4. Interessantíssim reportatge. El món del cinema no me l'acabaria mai.

    ResponElimina
  5. Ella era un mite eròtic, així de clar. Un mite sense anorèxia, i sense mostrar rols de submissió masclista. Si el feminisme mainstream de les xarxes socials no fos tan obtús, reivindicaria el seu llegat.

    ResponElimina
  6. Ja et pots imaginar, Sícoris, la fascinació que sento per aquesta mena de personatges amb els que acabes patint una mena de segrest emocional i que, per tant, els escau molt bé el paper de vampires.
    Només com a curiositat, era neboda d'un dels grans atletes de la història: Paavo Nurmi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Desconeixia aquest detall del parentiu amb l'atleta, de qui no havia sentit parlar mai (he de posar remei al meu buit de coneixements sobre el món de l'esport).

      Elimina

TRADUCTOR-TRANSLATOR: